Ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie, bez pieczenia i nie jest za słodkie, wbrew pozorom. Zrobiłam go specjanie na Święto Zmarłych, wszystkim bardzo smakowało, Maxi King na pewno na stałe zagości na naszym stole. Wioletka, dziękuję za przepis!
| Maxi King |
Składniki:
3 paczki herbatników
1 masa krówkowa o smaku kakaowym
Składniki na krem:
250 g masła lub margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
3 szkl. mleka w proszku niegranulowanego (mogą być niepełne szklanki)
400 g serka waniliowego
Składniki na polewę:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
1/3 szkl. śmietany
250 g orzeszków ziemnych niesolonych
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier puder. Następnie porcjami i na przemian dodajemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy na gładką masę. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę a potem orzechy. Szybko mieszamy i wykładamy bezpośrednio na ciasto bo polewa szybko tężeje. Ciasto składamy w następującej kolejności (porcja na dużą blachę, którą dobzre wylożyć folią spożywczą):
herbatniki
1/2 masy mlecznej
herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
1/2 masy mlecznej
herbaniki
polewa z orzeszkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz