wtorek, 1 listopada 2016

Maxi King

Ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie, bez pieczenia i nie jest za słodkie, wbrew pozorom. Zrobiłam go specjanie na Święto Zmarłych, wszystkim bardzo smakowało, Maxi King na pewno na stałe zagości na naszym stole. Wioletka, dziękuję za przepis!
Maxi King
Składniki:

3 paczki herbatników
1 masa krówkowa o  smaku kakaowym

Składniki na krem:

250 g masła lub margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
3 szkl. mleka w proszku niegranulowanego (mogą być niepełne szklanki)
400 g serka waniliowego

Składniki na polewę:

1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
1/3 szkl. śmietany
250 g orzeszków ziemnych niesolonych

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier puder. Następnie porcjami i na przemian dodajemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy na gładką masę. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę a potem orzechy. Szybko mieszamy i wykładamy bezpośrednio na ciasto bo polewa szybko tężeje. Ciasto składamy w następującej kolejności (porcja na dużą blachę, którą dobzre wylożyć folią spożywczą):

herbatniki
1/2 masy mlecznej
herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
1/2 masy mlecznej
herbaniki
polewa z orzeszkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly