piątek, 23 grudnia 2016

Barszcz wigilijny

Bardzo lubię potrawy wigilijne ale barszcz czerwony jest dla mnie numerem jeden.
Barszcz wigilijny
Składniki:

1 l zakwasu buraczanego
3 buraki
kilka suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki majeranku
sól, pieprz czarny
1 ząbek czosnku
ocet, cukier do smaku

Wykonanie:

Buraki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, część możemy zetrzeć na tarce jarzynowej i gotujemy je do miękkości w bulionie warzywnym.  Grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy całą noc a na drugi dzień gotujemy. Dodajemy je do barszczu wraz z woda z ich przyrządzania, dodajemy zakwas buraczany, przyprawy i gotujemy razem jeszcze jakiś czas do połączenia się smaków. Tak przygotowany barszcz rozlewamy do talerzy i dopełniamy go uszkami z kapustą i grzybami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly