Barszcz wigilijny |
Składniki:
1 l zakwasu buraczanego
3 burakikilka suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki majeranku
sól, pieprz czarny
1 ząbek czosnku
ocet, cukier do smaku
Wykonanie:
Buraki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, część możemy zetrzeć na tarce jarzynowej i gotujemy je do miękkości w bulionie warzywnym. Grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy całą noc a na drugi dzień gotujemy. Dodajemy je do barszczu wraz z woda z ich przyrządzania, dodajemy zakwas buraczany, przyprawy i gotujemy razem jeszcze jakiś czas do połączenia się smaków. Tak przygotowany barszcz rozlewamy do talerzy i dopełniamy go uszkami z kapustą i grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz