sobota, 14 stycznia 2017

Ciasto cytrynowe

To mój smak! Ciasto lekko kwaskowate, z cukrową posypką na wierzchu, orzeżwiające w smaku.
Ciasto cytrynowe

Składniki na ciasto:

4 jajka
225 g miękkiego masła
225 g cukru
275 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
starta skórka z 2 cytryn

175 g cukru
sok z 2 cytryn


Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy na puch, dodajemy po 1 jajku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie mleko i otartą skórkę z cytryn. Wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do  mniejszej formy o wymiarach 22x27cm i pieczemy w 160°C przez 35 minut.
Cukier mieszamy z sokiem z cytryn i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Sok ładnie nam wsiąknie i nawilży ciasto a cukier utworzy chrupiący wierzch. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly