Ciasto cytrynowe |
Składniki na ciasto:
4 jajka
225 g miękkiego masła
225 g cukru
275 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
starta skórka z 2 cytryn
175 g cukru
sok z 2 cytryn
Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy na puch, dodajemy po 1 jajku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie mleko i otartą skórkę z cytryn. Wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do mniejszej formy o wymiarach 22x27cm i pieczemy w 160°C przez 35 minut.
Cukier mieszamy z sokiem z cytryn i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Sok ładnie nam wsiąknie i nawilży ciasto a cukier utworzy chrupiący wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz