sobota, 14 stycznia 2017

Krokiety z kapustą i grzybami

Co prawda minął już szał na postne dania, typowo wigilijne i nie tylko. Postanowiłam jednak odświeżyć ten temat bo kapusty kiszonej u mnie pod dostatkiem. Tym razem będą to krokiety z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybami. Mojej rodzinie bardzo smakują. Wymagają jednak dużego nakładu pracy ale czego nie robimy dla bliskich. 



Składniki:

1/2 kg pieczarek lub innych grzybów
2 kg kiszonej kapusty
1 spora cebula
sól, pieprz czarny
2 jajka
bułka tarta
olej
ok. 10 wytrawnych naleśników

Wykonanie:

Farsz do krokietów przygotowujemy jak nadzienie do uszek. Nadziewamy nim naleśniki, zawijamy krokiety, które następnie obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety, oczywiście, najlepiej smakują z czystym barszczem czerwonym.


1 komentarz:

Printfriendly