czwartek, 12 stycznia 2017

Filet kaczki z żurawiną

Jeśli chodzi o kaczkę, jestem jedyną jej fanką z domowników. Ale to nie znaczy, że muszę rezygnować z tego specjału. Pierś jest nieduża, w sam raz na małe co nie co jak dla mnie.
Filet kaczki z żurawiną
Składniki:

1 pierś kaczki
sól, pieprz czarny
1/3 cebuli
konfitura z żurawiny

Wykonanie:

Pierś kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę do samego mięsa, nie naruszając go. Oprószamy solą i pieprzem czarnym, wcieramy przyprawy w mięso. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na nią pierś skórą do dołu. Oprószamy ją drobno pokrojoną cebulką. Smażymy dłuższy czas, aż do wytopienia się sporej ilości tłuszczu (10 minut), następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Tak wysmażona pierś zachowuje soki w środku. Pierś kaczki pysznie smakuje z żurawiną. Jak dla mnie idealne połączenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly