Pleśniak |
4 jajka
3 szkl. mąki
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag cukru pudru
2 łyżeczki kakao
powidła śliwkowe
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę i siekamy ją nożem z zimną margarynę. Dodajemy proszek do pieczenia i 4 żółtka - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół, do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. Schładzamy w lodówce. Na wysmarowaną blachę trzemy na grubej tarce jarzynowej ciasto jasne - zapiekamy w 180°C na złoty kolor. Następnie wykładamy powidła na podpieczony spód i trzemy 1/2 ciasta ciemnego. Znów zapiekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto, trzemy resztę ciasta i znów zapiekamy aż piana się zezłoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz