czwartek, 19 stycznia 2017

Pleśniak

Mam fazę na odgrzewanie starych przepisów, takich, które pamiętam z dzieciństwa lub wczesnej młodości. Pleśniak to ciasto, które mimo swej prosty zachwyca mnie smakiem, jest uwielbiane przez wszystkich miłośników powideł.
Pleśniak
Składniki:

4 jajka
3 szkl. mąki
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag cukru pudru
2 łyżeczki kakao
powidła śliwkowe

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę i siekamy ją nożem z  zimną margarynę. Dodajemy proszek do pieczenia i 4 żółtka - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół, do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. Schładzamy w lodówce. Na wysmarowaną blachę trzemy na grubej tarce jarzynowej ciasto jasne - zapiekamy w 180°C na złoty kolor. Następnie wykładamy powidła na podpieczony spód i trzemy 1/2 ciasta ciemnego. Znów zapiekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto, trzemy resztę ciasta i znów zapiekamy aż piana się zezłoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly