czwartek, 19 stycznia 2017

Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą

Kawałki pomarańczy na czerwonej kapuście nie dość, ze ładnie się prezentują to na dodatek dodają lekkości słodyczy całej surówce.
Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą
Składniki:

1/2 główki kapusty czerwonej
sól, pieprz czarny
1,5 łyżeczki cukru
ocet lub sok z cytryny
1 pomarańcza
1/2 cebuli

Wykonanie:

Kapustę drobno siekamy a następnie dodajemy cukier  i sól do smaku, skrapiamy octem lub sokiem z cytryny i wygniatamy rękami aż kapusta puści lekki sok.  Sprawdzamy czy kapusta ma odpowiedni smak.  Odstawiamy na ok. 1/2 godziny. Pomarańczę obieramy dokładnie z białych błonek i kroimy w cząstki, cebulę drobno siekamy. Składniki te łączymy z kapustą. Surówkę możemy skropić oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly