czwartek, 19 stycznia 2017

Zapiekanka z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą oraz makaronem

Przyznam, że wyszła świetna! Zmodyfikowałam trochę przepis, z którego korzystałam już jakiś czas. Zdecydowałam się na wzbogacenie smaku przez dodanie specjalnie obmyślonego sosu. Sos nie dość, że wzbogacił smak to sprawił, że zapiekanka jest bardziej soczysta i wilgotna w środku. 
Zapiekanka z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą oraz makaronem


Składniki:

500 g makaronu
2 duże wędzone udka kurczaka
200 g pieczarek
1 cebula
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz czarny
papryka ostra, bazylia, czosnek granulowany
30 dag sera żółtego tartego

Składniki na sos:

2 łyżki koncentratu pomidorowego
kubek śmietany lub jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Mięso ścinamy z udek i kroimy w kostkę, skórę najlepiej odrzucić. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę a następnie dusimy razem z cebulą, doprawiając na koniec solą i pieprzem. Mięso, pieczarki i kukurydzą mieszamy razem dodając  przyprawy. W miseczce łączymy ze sobą składniki na sos. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę makaronu, polewamy 1/2 sosu i wykładamy  1/2 farszu. Czynność powtarzamy jeszcze raz w tej samej kolejności. Po wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ja zapiekałam ją przez 25  minut.

1 komentarz:

Printfriendly