czwartek, 19 stycznia 2017

Sernik królewski

Ten przepis widziałam już wiele razy  w internecie, wyglądał smakowicie, więc postanowiłam go przetestować.
Sernik królewski
Składniki na ciasto

2,5 szkl. mąki
1 margaryna
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany

Składniki na masę serową:

1 kg sera zmielonego (ja użyłam z wiaderka)
3 jajka + 2 białka (od ciasta)
200 g masła
1 niepełna szk. cukru
duże opakowanie budyniu śmietanowego bez cukru
ewentualnie aromat

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Trzeba włożyć trochę wysiłku do wyrobienia ciasta. Następnie dzielimy je na pół i schładzamy przez 1/2 godziny w lodówce. Jedną część ścieramy na grubej tarce jarzynowej do wytłuszczonej formy o wymiarach 22x27 cm. Spód podpiekamy w piekarniku. W tym czasie zajmujemy się masą serową. Miękkie masło ucieramy na puch razem z cukrem. Następnie dodajemy po 1 żółtku a potem po łyżce sera. Na koniec dosypujemy budyń w proszku. Osobno ubijamy pianę z białek, którą delikatnie łączymy łyżką z masą serową. Gotową masę przekładamy na wystudzony spód i ścieramy pozostałą część ciasta. Sernik królewski wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C  i pieczemy przez 1 godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly