Ogórki małosolne |
1 kg małych ogórków
3 gałązki kopru
2 kawałki chrzanu
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka gorczycy
1 l wody
1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
ewent. 2 liści chrzanu
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Na dno dużego słoika kładziemy ziele angielskie, liść laurowy, koper,chrzan, czosnek i gorczycę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy nią ogórki ułożone ciasno w słoiku. Słój zakręcamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ogórki już po 2 dniach tracą zielony kolor, kisną i można zacząć je konsumować. Są bardzo chrupiące i akuratnie słone, po prostu wyborne do letniego mięska i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz