wtorek, 18 lipca 2017

Ogórki małosolne

Już kolejny raz tego lata nastawiłam  ogórki małosolne. Przygotowanie ich zajmuje mało czasu a ich smakiem rozkoszuje się cała rodzina, pogryzając je od czasu do czasu.
Ogórki małosolne
Składniki:

1 kg małych ogórków
3 gałązki kopru
2 kawałki chrzanu
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka gorczycy
1 l wody
1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
ewent. 2 liści chrzanu

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Na dno dużego słoika kładziemy ziele angielskie, liść laurowy, koper,chrzan, czosnek i gorczycę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy nią ogórki ułożone ciasno w słoiku. Słój zakręcamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ogórki już po 2 dniach tracą zielony kolor, kisną i można zacząć je konsumować. Są bardzo chrupiące i akuratnie słone, po prostu wyborne do letniego mięska i nie tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly