czwartek, 24 sierpnia 2017

Czekoladowe ciasto z cukinią

To ciasto wykonałam po raz pierwszy. Dzieci były w lekkim szoku, jak można zrobić ciasto z cukinii? A jednak. Można z marchewki, można z buraka to dlaczego nie z cukinii. Ciasto jest smaczne  i bardzo wilgotne.
Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:

350 g startej cukinii
100 g masła
100 g oleju
250 g cukru
szczypta soli
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml gęstego jogurtu
300 g mąki
30 g ciemnego kakao
30 g słodkiego kakao
70 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Masło, olej i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dalej miksujemy. Następnie na przemian dosypujemy mąkę i dolewamy jogurt wciąż ucierając. Pod koniec dodajemy oba kakao i roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Wreszcie dodajemy startą cukinię i łyżką łączymy ze sobą składniki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną, keksówki i pieczemy w 180°C przez ok 50 minut. Wykonujemy próbę "suchego patyczka", czy ciasto jest już upieczone. Możemy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly