Kurczak to niezwykle wdzięczne mięso na szybkie obiady. W tej słodko-kwaśnej wersji przygotowujemy go wcześniej a na drugi dzień jedynie wsuwamy do piekarnika i pieczemy. Nie ma nic prostszego.
Udka kurczaka na słodko-kwaśno |
7 udek
Marynata:
3/4 szkl. keczupu
2 łyżki majonezu
1 cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru (można zastąpić miodem)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazyli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Marynatą zalewamy opłukane i oczyszczone udka kurczaka i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień układamy udka na blaszce z piekarnika, polewamy resztą marynaty i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy udka przez ok 30 min do złapania ładnego koloru przez nie. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz