wtorek, 22 sierpnia 2017

Udka kurczaka na słodko-kwaśno

Kurczak to niezwykle wdzięczne mięso na szybkie  obiady. W tej  słodko-kwaśnej wersji przygotowujemy go  wcześniej a na drugi dzień jedynie wsuwamy do piekarnika i pieczemy. Nie ma nic prostszego.
Udka kurczaka na słodko-kwaśno
Składniki:

7 udek

Marynata:

3/4 szkl. keczupu
2 łyżki majonezu
1 cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru (można zastąpić miodem)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazyli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Marynatą zalewamy opłukane i oczyszczone udka kurczaka i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień układamy udka na blaszce  z piekarnika, polewamy resztą marynaty i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy udka przez ok 30 min do złapania ładnego koloru przez nie. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly