wtorek, 22 sierpnia 2017

Placki z cukinii

Zapraszam do wykonania przepysznych tartych placków z cukinii. Świetnie smakują z keksem śmietany, podane na obiad lub kolację. Równie dobrze smakują na zimno, a więc można je wykorzystać jako drugie śniadanie w pracy.
Składniki:

1 średnia cukinia
1 duża marchewka
1 cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu np. greckiego
6-8 łyżek mąki
sól, pieprz czarny
koperek lub natka pietruszki

Wykonanie:

Cukinię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy razem w misce, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor. Placki możemy odsączyć  z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


2 komentarze:

Printfriendly