piątek, 25 sierpnia 2017

Parówki w cieście drożdżowym

Odgrzebałam stary przepis na parówki w cieście drożdżowym, dosyć szybkie wykonanie, nadzianie z parówki,  smaczny barszczyk jako dodatek i proszę - obiad jak się patrzy.
Parówki w cieście drożdżowym
Składniki:

10 parówek

Składniki na ciasto:

400 g mąki
150 g margaryny
50 g drożdży
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 jajka
1 żółtko

Wykonanie:

Margarynę siekamy z mąką. Drożdże mieszamy z cukrem, solą i śmietaną. Dodajemy do mąki drożdże, jajka i żółtko. Zagniatamy kulę. Ciasto rozwałkowujemy cienko na prostokąt, kroimy w paski i owijamy nimi połówki parówek. Wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy np. sezamem i żółtym serem. Paszteciki układamy na blasze i pieczemy w 180° C na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly