poniedziałek, 16 października 2017

Brukselka ze słonecznikiem w sosie musztardowym

Dla fanów  brukselki  mam wspaniały przepis na jarzynkę do obiadu.
Brukselka ze słonecznikiem w sosie musztardowym
Składniki:

1/2 kg brukselki
5 łyżek słonecznika

Sos:

2 łyżki musztardy sarepskiej
1-2 łyżeczki wody
1-2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Brukselkę czyścimy, myjemy a duże sztuki przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonym wrzątku bez przykrycia  przez ok 20 minut. W szklance łączymy ze sobą składniki na sos i polewamy nim brukselkę, delikatnie mieszamy łyżką. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i posypujemy nimi brukselkę. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly