poniedziałek, 16 października 2017

Grzanki ziołowo-czosnkowe

Dziś do mięska podałam domowej roboty grzanki ziołowo-czosnkowe. Można je wykorzystać na wiele sposobów, jako dodatek do drugiego dania, przystawkę, późną kolację np. podane z plastrem szynki,  stanowią też świetny dodatek do dań z grilla.
Grzanki ziołowo-czosnkowe
Składniki:

1 bagietka lub bułka wrocławska
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
zioła prowansalskie
100 g masła

Wykonanie:

Bagietkę kroimy w kromki 1- 1,5cm. W miseczce łączymy masło z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdą kromkę smarujemy masłem ziołowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C  i wstawiamy blachę z grzankami. Pieczemy przez 20 minut, do zrumienienia się grzanek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly