poniedziałek, 16 października 2017

Zupa opieńkowa

Przyznam się, że zapomniałam o tej zupie w moim codziennym menu. Przypomniała mi  o niej koleżanka i chwała jej za to, bo smakowała obłędnie.
Zupa opieńkowa
Składniki:

2 garście obgotowanych opieniek
bulion
1 marchewka
1 pietruszka
6 ziemniaków
mała cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
śmietana 30%

Wykonanie:

Do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Na dużej patelni roztapiamy masło, dokładamy posiekaną drobno cebulę i szklimy ją. Następnie na patelnie wkładamy obgotowane w dwóch wodach opieńki. Podduszamy przez ok 10 minut a na koniec obsypujemy mąką i przekładamy do garnka z bulionem i warzywami. Zupę gotujemy przez 5 minut po czym doprawiamy solą i pieprzem oraz zaciągamy słodką śmietanką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Przepis bierze udział w akcji  "Na grzyby... Edycja 2"

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/10/na-grzyby-2-zaproszenie-do-udziau-w.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly