Zupa opieńkowa |
2 garście obgotowanych opieniek
bulion
1 marchewka
1 pietruszka
6 ziemniaków
mała cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
śmietana 30%
Wykonanie:
Do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Na dużej patelni roztapiamy masło, dokładamy posiekaną drobno cebulę i szklimy ją. Następnie na patelnie wkładamy obgotowane w dwóch wodach opieńki. Podduszamy przez ok 10 minut a na koniec obsypujemy mąką i przekładamy do garnka z bulionem i warzywami. Zupę gotujemy przez 5 minut po czym doprawiamy solą i pieprzem oraz zaciągamy słodką śmietanką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Przepis bierze udział w akcji "Na grzyby... Edycja 2"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz