Polędwiczki z mozzarellą w sosie szałwiowym |
2 polędwiczki wieprzowe
2 kulki mozzarelli
ok 300 g cienko pokrojonej szynki
sól, pieprz czarny
czosnek granulowany
750 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego
5 listków szałwi (może też być suszona)
masło klarowane
Wykonanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Następnie kroimy w medaliony i rozbijamy tłuczkiem. Każdą porcję przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na brzegu układamy plasterek sera mozzarella i zawijamy w rulon. Każdy zawijas owijamy w plasterek szynki i obsmażamy na maśle klarowanym. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki wylewamy śmietanę, dadajemy cukier i ocet balsamiczny. Przez chwilę redukujemy sos, pod koniec dorzucamy posiekaną szałwię. Tym sosem zalewamy polędwiczki, przykrywamy np. folią aluminiowa i pieczemy przez 50 minut w piekarniku. Podajemy z grzankami ziołowo-czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz