Pierogi z kapustą i grzybami |
2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 kg obgotowanych świeżych grzybów
pieprz czarny
Wykonanie:
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, co potrwa ok. godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Następnie kapustę odciskamy z nadmiaru wody i siekamy drobno na desce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach. W misce łączymy ze sobą powyższe składniki, doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Do farszu możemy dolać łyżkę lub dwie oleju, aby farsz dobrze się nam kleił. Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i nadziewamy farszem, Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia i odcedzamy. Mnie najbardziej smakują pierogi odgrzane na oleju na złoty kolor, podane z kubkiem barszczu czerwonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz