Pulpety w sosie pomidorowym |
Składniki:
80 dag mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku
1 namoczona bułka
jajko
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy
koncentrat pomidorowy
bułka tarta
liść laurowy, ziele angielskie
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
80 dag mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku
1 namoczona bułka
jajko
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy
koncentrat pomidorowy
bułka tarta
liść laurowy, ziele angielskie
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy namoczoną bułkę, jajko, przyprawy, przeciśnięty czosnek i wyrabiamy. Masa mięsna ma mieć taką samą konsystencję jak na mielone, więc dodajemy tyle bułki tartej, aby ją uzyskać. Z mięsa formujemy niewielkiej ilości kulki i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pulpety przekładamy do garnka, dokładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz zalewamy ciepłym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 20 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Sos zagęszczamy śmietaną roztrzepaną z 2 łyżkami mąki pszennej i odrobiną wody. Całość zagotowujemy i podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą np. bulgur oraz surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz