wtorek, 10 października 2017

Zupa krem z pieczonej papryki

Jesień darzy nas pięknymi kolorowymi warzywami. Nie potrafię przejść obojętnie obok stoisk uginających się pod ciężarem darów ziemi. Stąd z targu wracam przeważnie z reklamówkami  pełnymi warzyw. Dziś postanowiłam wykorzystać w kuchni paprykę bo sezon na nią trwa  zbyt krótko. Będzie to zupa krem z pieczonej papryki, która poprzez ten sposób obróbki nabiera swoistej słodyczy. 
Zupa krem z pieczonej papryki
Składniki:

1 kg papryki czerwonej
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
bulion
 sól, pieprz czarny
tymianek
1/2 papryczki chili

Wykonanie:

Paprykę myjemy, kroimy na połówki i układamy na blasze do piekarnika. Pędzelkiem smarujemy paprykę olejem i pieczemy w piekarniku ok 45 minut w 190°C. W połowie pieczenia obok papryki układamy połówki cebuli. Kiedy skórka na papryce zacznie przypiekać się na czarno, wyjmujemy ją, studzimy a następnie obieramy ze skórki. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy posiekany czosnek oraz posiekane chili, dodajemy pokrojoną w paski  paprykę i cebulę oraz zalewamy bulionem.  Zupę gotujemy przez kilkanaście minut a następnie doprawiamy przyprawami. Na koniec miksujemy blenderem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

1 komentarz:

Printfriendly