Jesień darzy nas pięknymi kolorowymi warzywami. Nie potrafię przejść obojętnie obok stoisk uginających się pod ciężarem darów ziemi. Stąd z targu wracam przeważnie z reklamówkami pełnymi warzyw. Dziś postanowiłam wykorzystać w kuchni paprykę bo sezon na nią trwa zbyt krótko. Będzie to zupa krem z pieczonej papryki, która poprzez ten sposób obróbki nabiera swoistej słodyczy.
Zupa krem z pieczonej papryki |
Składniki:
1 kg papryki czerwonej
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
bulion
sól, pieprz czarny
tymianek
1/2 papryczki chili
Wykonanie:
Paprykę myjemy, kroimy na połówki i układamy na blasze do piekarnika. Pędzelkiem smarujemy paprykę olejem i pieczemy w piekarniku ok 45 minut w 190°C. W połowie pieczenia obok papryki układamy połówki cebuli. Kiedy skórka na papryce zacznie przypiekać się na czarno, wyjmujemy ją, studzimy a następnie obieramy ze skórki. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy posiekany czosnek oraz posiekane chili, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i cebulę oraz zalewamy bulionem. Zupę gotujemy przez kilkanaście minut a następnie doprawiamy przyprawami. Na koniec miksujemy blenderem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
z pieczonej jest super :)
OdpowiedzUsuń