Z podrobami jest tak, że albo je się kocha albo nienawidzi. Ozory to miękkie, soczyste mięso a w sosie chrzanowym smakują wybornie. Danie nie jest pracochłonne ani czasochłonne. Ja ozory ugotowałam dzień wcześniej a na drugi zrobiłam z nich sos.
Ozory cielęce w sosie chrzanowym |
2 ozory cielęce
1 słoiczek chrzanu
gęsta śmietana
mąka
sól, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Ozory dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy aż będą prawie miękkie. Następnie wyjmujemy je z wody i obieramy ze skóry oraz kroimy w plastry. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Dokładamy chrzan ze słoiczka. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną., doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Ozorki podajemy z puree ziemniaczanym oraz surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz