niedziela, 25 lutego 2018

Sałatka z awokado i ogórka

Awokado to owoc, który posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Zawiera zdrowy tłuszcz - likopen, potas ,witaminy C, E, A, z grupy B ,luteinę i zeaksantynę. Dzięki tym składnikom reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ nerwowy, ma działanie przeciwnowotworowe,  wpływa korzystnie na wzrok. A więc jedzmy na zdrowie!
Sałatka z awokado i ogórka
Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 czerwona cebula
1 ogórek wężowy
koperek
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Wykonanie:

Awokado obieramy ze skóry, wykręcamy pestkę i kroimy w półplasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ogórka obieramy i kroimy wraz z cebulą w półplasterki. Warzywa mieszamy ze sobą w salaterce. Składniki na sos wymieszać ze sobą, dodajemy koperek i czosnek. Sosem polewamy warzywa w salaterce. Surówka lepiej smakuje lekko schłodzona w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly