Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
piątek, 2 marca 2018
Oczy Carycy
6 białek
1 szkl cukru
210 g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 łyżka octu
100 ml oleju
Składniki na ciemne ciasto:
6 żółtek
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
90 g mąki
2 łyżki kakao
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
700 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 krem tiramisu z mascarpone Dr. Oetkera
1 łyżka capuccino
Dodatkowo:
mała paczka biszkoptów
3 galaretki czerwone ( truskawkowe lub wiśniowe)
800 ml przegotowanej wody
Pącz:
100 ml przegotowanej wody
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
Wykonanie jasnego ciasta:
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy olej i ocet, delikatnie mieszamy. W dalszej kolejności dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Wykonanie ciasta ciemnego:
Jajka ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy olej a na koniec mąkę z proszkiem. Całość delikatnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wykładamy po łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Ciasto pieczemy w 180° przez ok 35 min, studzimy i przecinamy na pół.
Wykonanie masy:
3 galaretki rozpuszczamy w 800 ml zagotowanej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy po łyżce mascarpone, krem tiramisu w proszku i kawę cappuccino o smaku orzechowym.
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę i cukier na poncz.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Warstwy ciasta:
1. spód ciasta nasączony kawą
2. połowa kremu
3. biszkopty
4. tężejąca galaretka
5. połowa kremu (wyłożona na dobrze stężałą galaretkę)
6. ciasto nasączone wodą
7. polewa czekoladowa
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz