piątek, 2 marca 2018

Oczy Carycy

Przepis, który otrzymałam o Jolki i na drugi dzień postanowiłam go przetestować. Ciasto jest wspaniałe i  nie jest za słodkie, masa przepyszna a blaszka ciasta szybko znika. Za tydzień będę go piec ponownie.
Oczy carycy
Składniki na jasne ciasto:

6 białek
1 szkl cukru
210 g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 łyżka octu
100 ml oleju

Składniki na ciemne ciasto:

6 żółtek
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
90 g mąki
2 łyżki kakao
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

700 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 krem tiramisu z mascarpone Dr. Oetkera
1 łyżka capuccino

Dodatkowo:

mała paczka biszkoptów
3 galaretki czerwone ( truskawkowe lub wiśniowe)
800 ml przegotowanej wody

 Pącz:

100 ml przegotowanej wody
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru

Wykonanie jasnego ciasta:

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy olej i ocet, delikatnie mieszamy. W dalszej kolejności dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką.

Wykonanie ciasta ciemnego:

Jajka ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy olej a na koniec mąkę  z proszkiem. Całość delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wykładamy po łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Ciasto pieczemy w 180° przez  ok 35 min, studzimy i przecinamy na pół.

Wykonanie masy:

3 galaretki rozpuszczamy w 800 ml zagotowanej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy po łyżce mascarpone, krem tiramisu w proszku i kawę cappuccino o smaku orzechowym.

W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę i cukier na poncz.

Przygotowujemy polewę czekoladową.

Warstwy ciasta:

1. spód ciasta nasączony kawą
2. połowa kremu
3. biszkopty
4. tężejąca galaretka
5. połowa kremu (wyłożona na dobrze stężałą galaretkę)
6. ciasto nasączone wodą
7. polewa czekoladowa

Ciasto przechowujemy w lodówce.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly