wtorek, 27 lutego 2018

Flaki z boczniaków

Flaki z boczniaków to bardzo smaczna i lekka zupa. W sklepach bez problemu zaopatrzymy się w tacki z boczniakami i niech to będzie pretekst do wyczarowania ciekawych dań z nimi w składzie.
Flaki z boczniaków
Składniki:

500 g boczniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Boczniaki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodajemy boczniaki i smażymy aż lekko zmiękną. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do wywaru dokładamy cebulę z grzybami oraz przyprawy. Gotujemy całość jeszcze przez ok 5 minut. Zupę możemy oprószyć natka pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly