Flaki z boczniaków |
500 g boczniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Boczniaki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodajemy boczniaki i smażymy aż lekko zmiękną. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do wywaru dokładamy cebulę z grzybami oraz przyprawy. Gotujemy całość jeszcze przez ok 5 minut. Zupę możemy oprószyć natka pietruszki. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz