piątek, 11 stycznia 2019

Kompot z suszu

Kompot z suszu to obowiązkowy napój na wieczerzę wigilijną. Kompot z owocowego suszu korzystnie wpływa na zdrowie i poprawia ogólne samopoczucie. Owoce  poprawiają nasz metabolizm. Dzięki dużej zawartości błonnika, kompot zmniejsza skutki wigilijnego obżarstwa i przyspiesza perystaltykę jelit. Taki napój jest pełen witamin: A, B, C, E, K oraz żródłem potasu, magnezu i żelaza.
Kompot z suszu
Składniki:

20 dag suszonych wędzonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych moreli
5 dg suszonych gruszek
cytryna
miód
5 gożdzików
kawałek kory cynamonu

Wykonanie:

Suszone owoce płuczemy i zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy na 3-4 godziny.
Cytrynę myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do kompotu. Dodajemy korę cynamonu i gożdziki. Kompot gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Dosładzamy do smaku miodem. Schładzamy  i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly