piątek, 11 stycznia 2019

Śledzie w zalewie octowej - idealne!

Mega idealny przepis na śledzie w zalewie octowej, Polecam na święta i nie tylko.
Śledzie w zalewie octowej-idealne!
Składniki:

12 płatów śledziowych
2/3 szkl. wody
3 cebule
1/3 octu
125 ml oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
ziele angielskie i liść laurowy

Wykonanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Dobrze wymoczone płaty osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, olej, cukier i pokrojoną cebulę. Zalewę gotujemy 8 minut. Do zalewy dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy jeszcze dwie minuty. Studzimy. Do zimnej zalewy dodajemy pokrojone śledzie. Mieszamy z zalewą i odstawiamy do lodówki. Po 48 godzinach śledzie są już gotowe do spożycia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly