Kurczak z tajską bazylią |
Składniki:
2 jajka
1 pierś kurczaka
4 papryczki chili
4 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 garści tajskiej bazylii
olej do smażenia
2 szkl. ryżu jaśminowego
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania ryżu jaśminowego wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki powinny być pod ręką, ponieważ będziemy smażyć je w krótkim czasie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek i chili ucieramy w możdzierzu. Na głęboką patelnie wlewamy olej i smażymy aż się zetną jajka. Zdejmujemy je z patelni. Na olej dajemy utarty czosnek z chili a po minucie kurczaka. Po ok minucie dodajemy sos sojowy jasny i ciemny, sos ostrygowy i cukier . Jeżeli potrawa wyda nam się za sucha, możemy dolać wody. Dokładamy ścięte jajko, potem bazylię, chilę mieszamy i danie gotowe. Podajemy obligatoryjnie z ciepłym ryżem jaśminowym. Rada: ryż nastawiamy ok 10 min wcześniej przed przystąpieniem do przyrządzania mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz