czwartek, 14 stycznia 2021

Kurczak z tajską bazylią

Kurczak z tajską bazylią znany jest po nazwą Thai basic chicken a w Tajlandii, skąd pochodzi przepis jako Pad Kra Pao Gai. Jest to jedno z powszechnych i tradycyjnych dań typu street food. Zastosowana tajska bazylia ma zupełnie inny smak, niż ten, który znamy. Jest lekko anyżowa i pieprzowa. W połączeniu z papryczkami daje nam dosyć pikantny smak potrawy. Danie jest przygotowywane metodą stir-fry poprzez szybkie smażenie składników potrawy na dużym ogniu najlepiej w woku lub głębokiej patelni.Na sam koniec dodajemy tajską bazylię. Danie podajemy z ryżem jaśminowym.
Kurczak z tajską bazylią

 Składniki:


2 jajka

1 pierś kurczaka 

4 papryczki chili

4 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 garści tajskiej bazylii

olej do smażenia

2 szkl. ryżu jaśminowego


Wykonanie:


Zaczynamy od ugotowania ryżu jaśminowego wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki powinny być pod ręką, ponieważ będziemy smażyć je w krótkim czasie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek i chili ucieramy w możdzierzu. Na głęboką patelnie wlewamy olej i smażymy aż się zetną jajka. Zdejmujemy je z patelni. Na olej dajemy utarty czosnek z chili a po minucie kurczaka. Po ok minucie dodajemy sos sojowy jasny i ciemny, sos ostrygowy i cukier . Jeżeli potrawa wyda nam się za sucha, możemy dolać wody. Dokładamy ścięte jajko, potem bazylię, chilę mieszamy i danie gotowe. Podajemy obligatoryjnie z ciepłym ryżem jaśminowym. Rada: ryż nastawiamy ok 10 min wcześniej przed przystąpieniem do przyrządzania mięsa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly