Jeszcze podczas sezonu grzybowego, zakupiłam na targu tackę rydzy. Będąc grzybiarką z zamiłowania, nigdy nie miałam okazji trafić do lasu, gdzie można spotkać te grzyby. Rydze to smaczne, jędrne i pachnące lasem grzyby, przyrządzone wg prostej receptury ale nie zawiodłam się na ich smaku.
Rydze smażone na maśle |
Składniki:
250 g rydzy
2 czubate łyżki masła
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Rydze oczyszczamy i odcinamy nóżki od kapeluszy. W przypadku dużych okazów możemy je pokroić. Na patelni klarujemy masło. Osuszone grzyby smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Powinny lekko zmięknąć. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Możemy użyć jako dodatków również cebulę lub czosnek, wg własnych upodobań. Podajemy od razu np. z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz