czwartek, 14 stycznia 2021

Bułeczki mleczne do odrywania


Składniki:

500 g mąki pszennej
370 ml ciepłego mleka
60 g cukru
40 g masła
1 łyżeczka soli
8 g suchych drożdży

Wykonanie:

Mąkę, sól, mleko, drożdże oraz cukier mieszamy i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i ponawiamy zagniatanie.. Odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce pod przykryciem.  Po tym czasie znowu zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na małe części, z których robimy kulki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 20 min. Po upływie tego czasu nasze kolki zagniatamy ponownie i uformowane wkładamy do tortownicy jedną obok drugiej. Przykrywamy, oprószamy mąką  i ponownie odstawiamy na 40 min. Pieczemy 25 min w 160°C. Bułeczki są mięciutkie, lekko maślane, świetnie smakują z ciepłym mlekiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly