środa, 10 lutego 2021

Cebularze

 

Cebularze
Składniki:

500 g mąki

1 szkl mleka

1 łyżka cukru

1 jajko

5 dag drożdży

6 dag masła

1 łyżeczka soli


Składniki na farsz:


1 kg cebuli

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

mak

majeranek


Wykonanie:


Ciepłe mleko rozcieramy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 15 min. Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko, rozczyn oraz roztopione masło. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę siekamy w kostkę i dusimy na maśle, doprawimy przyprawami. Ciasto odrywamy po kawałku, wałkujemy na okrąg, wykładamy farsz z cebuli i posypujemy makiem. Cebularze pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 13-15 minut. Ja piekłam na kamieniu do pieczenia pizzy, cebularze były chrupiące i dobrze podpieczone od spodu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly