Cebularze |
500 g mąki
1 szkl mleka
1 łyżka cukru
1 jajko
5 dag drożdży
6 dag masła
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
1 kg cebuli
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
mak
majeranek
Wykonanie:
Ciepłe mleko rozcieramy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 15 min. Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko, rozczyn oraz roztopione masło. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę siekamy w kostkę i dusimy na maśle, doprawimy przyprawami. Ciasto odrywamy po kawałku, wałkujemy na okrąg, wykładamy farsz z cebuli i posypujemy makiem. Cebularze pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 13-15 minut. Ja piekłam na kamieniu do pieczenia pizzy, cebularze były chrupiące i dobrze podpieczone od spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz