wtorek, 9 lutego 2021

Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowych z wędzoną papryką

 Kolejna wersja makaronu z owocami morza, tym razem wzbogacona o dodatek pomidorów z puszki i papryki wędzonej. Wykwintne i lekkie danie dla smakoszy owoców morza i ryb.

Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym z wędzona papryką

Składniki:


500 g makaronu spaghetti
450 g mieszanki mrożonych owoców morza
2 puszki pomidorów w całości
1 spora cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
sól, czarny pieprz

Wykonanie:

Na głębokiej patelni szklimy na oliwie posiekaną drobno cebulę, w trakcie dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Na patelnię dodajemy pomidory z puszki, cukier i paprykę wędzoną. Mieszamy i dusimy prze ok 8 minut aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na około 3 minuty przed końcem dodajemy owoce morza, mieszamy. Ugotowany osobno makaron odcedzamy. Makaron przekładamy na patelnię z sosem i owocami morza.Wszystko razem mieszamy i dusimy ok dwóch minut. Posypujemy natka pietruszki. Podane proporcje wystarczą dla 4 dorosłych osób. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly