środa, 10 lutego 2021

Brukselka smażona po tajsku

 

Brukselka smażona po tajsku
Składniki:


600 g brukselki

2 szalotki

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

sok z połowy limonki

1 cm imbiru

3 łyżki sosu rybnego

1/2 łyżeczki cukru

olej do smażenia

opcjonalnie liście kolendry


Wykonanie:


Brukselkę gotujemy na parze tak aby pozostała jędrna. W międzyczasie obieramy imbir, czosnek, cebulę. Cebulę kroimy w kostkę, imbir ścieramy na trace, papryczkę kroimy w plasterki. Brukselkę odcedzamy. W woku rozgrzewamy olej i smażymy brukselkę i dodajemy łyżkę sosu rybnego. Kiedy brukselka stanie się złocista, przekładamy na talerz. Ponownie na oleju w woku podsmażamy cebulę a po dwóch minutach dodajemy ostrą papryczkę, czosnek i starty imbir.. Smażymy około minutę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy brukselkę i podsmażamy kolejne dwie minuty. Danie doprawiamy sokiem z limonki i świeżą kolendrą.Mieszamy i od razu podajemy. 


1 komentarz:

Printfriendly