Brukselka smażona po tajsku |
600 g brukselki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
sok z połowy limonki
1 cm imbiru
3 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
opcjonalnie liście kolendry
Wykonanie:
Brukselkę gotujemy na parze tak aby pozostała jędrna. W międzyczasie obieramy imbir, czosnek, cebulę. Cebulę kroimy w kostkę, imbir ścieramy na trace, papryczkę kroimy w plasterki. Brukselkę odcedzamy. W woku rozgrzewamy olej i smażymy brukselkę i dodajemy łyżkę sosu rybnego. Kiedy brukselka stanie się złocista, przekładamy na talerz. Ponownie na oleju w woku podsmażamy cebulę a po dwóch minutach dodajemy ostrą papryczkę, czosnek i starty imbir.. Smażymy około minutę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy brukselkę i podsmażamy kolejne dwie minuty. Danie doprawiamy sokiem z limonki i świeżą kolendrą.Mieszamy i od razu podajemy.
Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń