wtorek, 9 lutego 2021

Tort bezowy z pulpą z marakui

 Beza ze śmietaną to coś co misie oprócz miodku lubią najbardziej. Ponieważ to moje ulubione ciasto, zjadłam dwie słuszne porcje. 

Tort bezowy z pulpą z marakui

Składniki:

2 blaty bezowe

pulpa z marakui

Bezę wykonujemy wg przepisu tort Pavlova, dwa identyczne blaty o średnicy większej niż w przepisie. 

Składniki na masę:

600 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone

Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce mascarpone. Na jednym bezowym blacie rozsmarowujemy 2/3 masy śmietanowej, kładziemy drugi blat, na nim resztę ubitej śmietany i rozsmarowujemy pulpę z marakui (można kupić gotową w puszcze).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly