niedziela, 18 września 2016

Keczup z cukinii

Cukinia jest tak wszechstronnym warzywem, z którego możemy zrobić słodkie i pikantne przetwory. Dziś wykorzystałam to warzywo do przygotowania domowego keczupu.
Keczup z cukinii
Keczup z cukinii
Składniki:

3 kg cukinii
1 kg cebuli
40 dag koncentratu pomidorowego
1 kg cukru ( może być trochę mniej)
2 szkl. octu
sól, pieprz
curry, papryka ostra, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Cukinię i cebulę umyć i pokroić w kostkę (ewentualne pestki w cukinii odrzucić).  Wszystko przełożyć do garnka i rozgotować, co potrwa od 30-40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut aby smaki się połączyły i gotowy keczup przekładamy do słoików oraz zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem i ustawiamy na blacie do wystudzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly