niedziela, 2 października 2016

Biszkopt - przepis podstawowy

Ile osób tyle przepisów na biszkopt. Mój jest następujący:
Biszkopt
Składniki:

4 jaja
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Jajka powinny być schłodzone w lodówce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijemy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier w dalszym ciągu ubijając. Nie przestając miksować dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze ubitej masy jajecznej dosypujemy po trochu mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy 20 min w 180 C. Jeśli potrzebuję wyższego biszkoptu, odpowiednio zwiększam proporcje. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly