sobota, 8 października 2016

Muffiny marchewkowe

Idąc za ciosem, zaraz po cieście marchewkowym, postanowiłam wykonać muffiny o podobnym smaku. Zdjęcie, zamieszczone poniżej, zatytułowałam "znikająca muffinka". Wniosek sam się nasuwa. Te babeczki są tak pyszne i mięciutkie,  że nie nadążają "pozować" do zdjęć;).
Muffiny marchewkowe
Składniki:

3 szkl. mąki
4 duże jajka
3/4 szkl. cukru
1 szkl. i 2 łyżki oleju
400 g marchewki startej na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
1 duże jabłko starte na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
szczypta soli


Wykonanie:

Jajka ubić, dodać partiami cukier i olej. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. W dalszej kolejności dodajemy starte jabłko i marchewki. Wszystko mieszamy łyżką. Formę muffinkową wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez 25 minut w 180 C . Z podanej ilości wychodzi 24 muffinki.

Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Marchew jest żródłem karotenoidów, przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za jej pomarańczowy kolor. Możemy w niej znależć: alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę i niewielkie ilości likopenu.  Najwięcej zawiera jednak beta-karotenu (prowitaminy A), z której powstaje witamina A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóżnia pojawienie się zmarszczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly