Domowy hamburger |
1 kg wołowiny
1 czerstwa bułka
1 mała cebula
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz czarny
przyprawa ognista
8 bułek pełnoziarnistych
sałata
5 pomidorów
ogórki kiszone
majonez
keczup
Wykonanie:
Mięso mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy, odciskamy i dokładamy do mięsa. Drobno posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu i dodajemy ją do mięsa wraz z przyprawami: sól, pieprz, musztardą i przyprawą ognistą. Dobrze wyrabiamy rękami i formujemy okrągłe kotlety o średnicy większej niż bułka. Smażymy na patelni z obu stron po ok. 8 min. W tym czasie przekrawamy na pół bułki i opiekamy je przez kilka minut w piekarniku. Sałatę płuczemy, ogórki i pomidory kroimy w plasterki. Następnie składamy hamburgery w następującej kolejności:
- spód bułki
- majonez
- sałata
- ogórek
- burger
- keczup
- pomidor
- wierzch bułki
Osobiście uważam, że domowy hamburger nie jest tak pyszny jak ten z restauracji, oczywiście dobrej restauracji. Osobiście bardzo chwalę sobie i śmiało mogę polecić pizzerię w Bydgoszczy, która w swoim menu posiada także hamburgery! Bardzo smaczne, ze zdrowych składników, jedne z najlepszych jakie ostatnio jadłam ;)
OdpowiedzUsuń