poniedziałek, 3 października 2016

Domowy hamburger

Ostatnio siostra zrobiła mi smaka na mac-a. Zakończyło się na domowym hamburgerze, o niebo zdrowszym...
Domowy hamburger
Składniki:

1 kg wołowiny
1 czerstwa bułka
1 mała cebula
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz czarny
przyprawa ognista
8 bułek pełnoziarnistych
sałata
5 pomidorów
ogórki kiszone
majonez
keczup

Wykonanie:

Mięso mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy, odciskamy i dokładamy do mięsa. Drobno posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu i dodajemy ją do mięsa wraz z przyprawami: sól, pieprz, musztardą i przyprawą ognistą. Dobrze wyrabiamy rękami i formujemy okrągłe kotlety o średnicy większej niż bułka. Smażymy na patelni z obu stron po ok. 8 min. W tym czasie przekrawamy na pół bułki i opiekamy je przez kilka minut w piekarniku. Sałatę płuczemy, ogórki i pomidory kroimy w plasterki. Następnie składamy hamburgery w następującej kolejności:
  • spód bułki
  • majonez
  • sałata
  • ogórek
  • burger
  • keczup
  • pomidor
  • wierzch bułki
Hamburgera lekko dociskamy i ze smakiem zajadamy. Wołowina jest bardzo sycącym mięsem, więc na pewno nie wstaniemy głodni od stołu;)))


1 komentarz:

  1. Osobiście uważam, że domowy hamburger nie jest tak pyszny jak ten z restauracji, oczywiście dobrej restauracji. Osobiście bardzo chwalę sobie i śmiało mogę polecić pizzerię w Bydgoszczy, która w swoim menu posiada także hamburgery! Bardzo smaczne, ze zdrowych składników, jedne z najlepszych jakie ostatnio jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly