Zupa grochówka |
300 g grochu
5 ziemniaków
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 mała cebula
100 g wędzonego boczku
100 g kiełbasy
majeranek
sól, pieprz
koperek
liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Na drugi dzień odlewamy wodę i gotujemy groch przez 45 minut w wywarze mięsnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w paski, cebulę w kostkę i podsmażamy razem na patelni. Wyławiam z garnka kilka łyżek grochu, który będę rozdrabniać blenderem na gładką masę i dodam do zupy jako zagęszczacz. Wędlinę łączę z zupą i gotuję jeszcze przez ok 10 min, przyprawiając solą, pieprzem, dużą ilością majeranku i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz