sobota, 12 listopada 2016

Rogaliki drożdżowe

Polecam ten przepis na pyszne rogaliki. Rogaliki wychodzą mięciutkie i pulchne. Ja nadziewam je jabłkami smażonymi i budyniem oraz posypuję cukrem pudrem. Cała rodzina się nimi zajada, świetnie smakują z mlekiem.
Rogaliki drożdżowe
Składniki:

5 szkl. mąki
2 jajka
1/2 l mleka
3/4 szkl. oleju
6 łyżek cukru
sól
10 dag drożdży
2 cukry waniliowe

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, posypujemy łyżką cukru. Rozczyn przykrywamy ściereczką i czekamy jak wyrośnie. Następnie dodajemy suche składniki a na koniec jajka i olej. Razem wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki aby wyrosło. Wałkujemy na stolnicy koło, kroimy na 8 części i nadziewamy ulubionym nadzieniem np. czekoladą, budyniem, dżemem. Zawinięte rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym  piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly