niedziela, 27 listopada 2016

Kluski śląskie

Klasyczny przepis na kluski śląskie. Stanowią wspaniały dodatek do pieczeni, zraz, karkówki czy innego rodzaju mięsiwa. Obowiązkowo polane sosem np. pieczeniowym czy grzybowym.
Kluski śląskie
Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczana
sól
jajko (niekoniecznie)

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Następnie wkładamy je do miski ugniatamy na płasko i kreślimy na wierzchu znak krzyża, dzieląc tym samym na 4 części. Jedną część wyjmujemy z miski a na jej miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną w tej samej ilości co wyjęte ziemniaki. Z powrotem dokładamy wyjęte ziemniaki, sól, ewentualnie jajko. Ja zagniatam bez dodatku jajka. Dobrze wyrabiamy masę, odrywamy od niej niewielkie kawałki masy i formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na tacy. Na koniec trzonkiem od łyżki drewnianej "dziurkujemy" kluski. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia. W ten sam sposób możemy na drugi dzień odgrzać kluski. Dokładne odmierzenie proporcji ziemniaków i mąki daje nam gwarancję miękkości i sprężystości klusek. Smakują, jak te, które jadłam na Śląsku. 



1 komentarz:

  1. Ciągle chcę takie zrobić, ale nigdy nie mam czasu! Muszę w końcu się do tego zabrać. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly