Ciasto czekoladka |
5 jajek + 4 białka ( od żółtek użytych do budyniu)
1 masło
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka amoniaku
2 szkl. mąki
Składniki na masę:
4 żółtka
1/2 l mleka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 masło
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy porcjami cukier, następnie dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy mikserem. Osobno ucieramy masło, do którego na przemian dodajemy partiami ubite jajka i mąkę. Na koniec łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Całość dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki, najlepiej użyć do tego celu papieru do pieczenia. Placki pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku ok.10-15 min. na każdy placek.
Z 1/2 szkl. mleka mieszamy obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy, natomiast żółtka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem i gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń. Na koniec łączymy z roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Do masy można dodać wydrylowane wiśnie. Placki przekładamy gotową masą.
Zdecydowanie zachwycająco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńI zapewniam Cię Gin, że jest pyszne w smaku. Zapraszam do wypróbowania!
Usuń