niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasto czekoladka

Naprawdę pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Jest mocno czekoladowe, wilgotne  i nie jest za słodkie w smaku. Zawsze, gdy go zrobię, goście są zachwyceni.
Ciasto czekoladka
Składniki na ciasto:

5 jajek + 4 białka ( od żółtek użytych do budyniu)
1 masło
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka amoniaku
2 szkl. mąki

Składniki na masę:

4 żółtka
1/2 l mleka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 masło
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy porcjami cukier, następnie dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy mikserem. Osobno ucieramy masło, do którego na przemian dodajemy partiami ubite jajka i mąkę. Na koniec łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Całość dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki, najlepiej użyć do tego celu papieru do pieczenia. Placki pieczemy w nagrzanym  do 180°C piekarniku ok.10-15 min. na każdy placek.
Z 1/2 szkl. mleka mieszamy obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy, natomiast żółtka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem i gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń. Na koniec łączymy z roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Do masy można dodać wydrylowane wiśnie. Placki przekładamy gotową masą.



2 komentarze:

  1. Zdecydowanie zachwycająco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zapewniam Cię Gin, że jest pyszne w smaku. Zapraszam do wypróbowania!

      Usuń

Printfriendly