Flaki wołowo-drobiowe |
1 kg flaków wołowych
1/2 kg żołądków drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 cebuli
ziele angielskie, liść laurowy
majeranek
sól, pieprz czarny
przyprawa do flaków
gałka muszkatołowa
3 łyżki masła
mąka
Wykonanie:
Flaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Żołądki płuczemy, oczyszczamy i gotujemy z nich wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywa w całości. Gdy żołądki będą już miękkie wyjmujemy je z rosołu i kroimy w paski, natomiast warzywa w kostkę. W garnku łączymy wywar, warzywa, żołądki i obgotowane flaki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wsypujemy przyprawę do flaków, majeranek i gotujemy ok. 15 min. Na patelni robimy złotą zasmażkę. Zagęszczamy nią zupę i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy flaki pieprzem, gałką muszkatołową, możemy dodać maggi w płynie. Podajemy z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz