czwartek, 15 grudnia 2016

Pierniczki miękkie od razu

Od kiedy mam ten przepis, korzystam tylko z niego, aby przygotować pierniczki na święta. Jego atutem jest to, że nie twardnieją po upieczeniu a potem  nie muszą leżakować, aby zmiękły. Dzieci miały również okazję wykazać się zdolnościami manualnymi przy ich zdobieniu. Przyznam, że wyszły piękne. Ach, zdolne te moje dzieci!
Pierniczki miękkie od razu
Składniki:

1/2 kg mąki + 1/2 kg mąki do podsypywania
4 jajka
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
100 ml śmietany
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
125 g masła
200 g miodu

Wykonanie:

W rondlu rozpuszczamy masło, dosypujemy przyprawy i miód. Odstawiamy do wystygnięcia. Kakao mieszamy  z mąką. W śmietanie rozprowadzamy sodę. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier a następnie po jednym żółtku. Potem dosypujemy po trosze mąki, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy roztopione masło z miodem i śmietanę. Płynne ciasto odstawiamy do lodówki na noc lub dłużej. Na drugi dzień zgęstniałe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę.  Jeśli jest za rzadkie, zarabiamy je dosypując mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm albo cieniej, w zależności od tego, jakiej grubości pierniczki chcemy uzyskać (ciasto ładnie rośnie). Wykrawamy foremkami pierniczki. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Z tej porcji wychodzi ok. 5 blach ciasteczek. Nie wiem, czy to zasługa kolorowych posypek ale pierniczki znikają bardzo szybko, już niewiele zostało do powieszenia na choince. Zawsze jest czas na powtórzenie czynności😀.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly