wtorek, 13 grudnia 2016

Sushi maki

To moja ulubiona przystawka. Są różne wersje sushi, z rozmaitymi dodatkami ale ja zawsze robię takie samo, z prostych dodatków, które mi odpowiadają. Dla mnie sushi to algi, ryż, surowy łosoś, ogórek, może być papryka, szczypiorek, wasabi no i oczywiście sos sojowy jasny. 
Sushi
Składniki:

2,5 szkl. ryżu do sushi (krótkoziarnisty, klejący się)
3,75 szkl wody
3 łyżki cukru
7 łyżek octu ryżowego
25 dag fileta z łososia
nori- prasowane algi
1 długi ogórek
wasabi
sos sojowy jasny
mata bambusowa do rolowania

Wykonanie:

Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda z płukania będzie przezroczysta. Następnie moczymy go w zimnej wodzie przez 20 min. Po tym czasie ryż dokładnie odcedzamy i dosypujemy do gotującej się wody (proporcja 1:1,2 ryż do wody). Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do odparowania wody ok. 20 minut. Na początku często mieszamy. Po ugotowaniu ryż zostawiamy jeszcze na 10 minut pod przykryciem.W szklance mieszamy ocet ryżowy, sól i cukier. Jeszcze ciepły ryż przekładamy do  miski i dodajemy do niego zaprawę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie studzimy.
Łososia płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i oddzielamy od skóry Kroimy go w paski. Ogórek obieramy i również kroimy w paski długości maty. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców.
Na bambusowej macie układamy jeden płat nori i wykładamy na niego ryż, ugniatamy palcami i zostawiamy wolny pasek nori potrzebny do sklejenia. Na brzegu układamy pasek łososia, pasek ogórka, ewentualnie inne dodatki. W miejscu, gdzie się kończy warstwa ryżu, smarujemy cienką warstwą wasabi. Ujmujemy w dłonie matę bambusową i ściśle rolujemy sushi. Wolny fragment nori od środka kroimy w paski o centymetrowej szerokości. Postępujemy tak do wyczzerpania składników. Układamy je na tackach.
Dla każdej osoby przygotowujemy małą miseczkę na sos sojowy i pałeczki. Każdy wedle uznania przygotowuje sobie sos do maczania susi poprzez dodanie wasabi do sosu sojowego. Sushi możemy również jeść rękami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly