czwartek, 8 grudnia 2016

Nototenia panierowana w mące

Bardzo klasyczna ryba w dosyć tradycyjnej odsłonie. Smakowała przepysznie, zjadłam wszystko z tego talerza plus dokładkę. Uwielbiam rybę.

Nototenia panierowana w mące
Składniki:

1 kg tuszy nototenii
1/2 cytryny
sól, pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
2 ząbki czosnku
ziołowa przypraw a do ryb
mąka

Wykonanie:

Rybę rozmrażamy, oczyszczamy, osuszamy i dzielimy na filety. Obtaczamy  w przyprawach, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Filety odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja to zrobiłam dzień wcześniej.  Następnie rybę panierujemy w mące i smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowana ryba jest bardzo aromatyczna i smaczna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly