Tego kurczaka zaprezentowałam na "proszony obiad". Danie zrobiło furorę a mięsko zeszło do ostatniej sztuki. Proszono mnie o przepis, więc dzielę się. Dla mnie było wielką frajdą przygotowywanie, bo jest to obiad z tych, co to się same robią . Za sprawą śmietany kremówki wytworzył się smakowity sos, który idealnie współgrał z dzikim ryżem.
Filet kurczaka zapiekany w sosie borowikowym |
2 filety kurczaka
2 zupy borowikowe w proszku
sól, pieprz czarny
400 g śmietanki 30%
200 g pieczarek (opcjonalnie)
1 mała cebula
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dusimy razem z cebulą. Odstawiamy. Piersi myjemy, dzielimy na polędwiczki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Również odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, na wierzchu wykładamy pieczarki. W naczyniu łączymy ze sobą śmietankę wraz z zupami borowikowymi w proszku. Polędwiczki zalewamy śmietaną. Możemy posypać startym serem żółtym ale ja tego nie zrobiłam. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 40 min w 180°C.
Musi być naprawdę dobre!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/