Zupa z czerwonej soczewicy |
250 g suchej czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 pietruszka
2 spore ziemniaki
bulion
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz czarny
papryka ostra
szczypta kminu rzymskiego
natka pietruszki
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy pokrojone w półplasterki marchewkę z pietruszką oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok 10-15 min. Soczewicę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i dokładamy do warzyw. Gotujemy 7 minut. Doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zupa jest dosyć treściwa z racji zawartości sporej ilości białka w soczewicy.
Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę. Jest bardzo dobrym żródłem pełnowartościowego białka (100 g soczewicy zawiera 25,4 g białka). Ponadto bogata jest w błonnik, witamy z grupy B i minerały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz