czwartek, 8 grudnia 2016

Placek amerykański

Spotkałam się z różnymi nazwami tego ciasta jak np.: dziad, ciasto z jabłkami. Jak kto zwał, tak zwał, grunt, że ciasto jest pyszne, wilgotne za sprawą oleju, lekkie za przyczyną  dużej ilości jabłek i roztaczające wokół siebie upajającą woń cynamonu. Któż się może oprzeć..
Placek amerykański
Składniki na dużą blachę:

5 jajek
1,5 szkl. cukru
2 i 1/4 szkl. mąki
1,5 szkl. oleju
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżki cynamonu
3 łyżki kakao
garść grubo pokrojonych orzechów (może być, nie musi)
90 dag grubo pokrojonych  w kostkę jabłek

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy powoli cukier wciąż miksując, następnie dodajemy po jednym żółtku. Do piany z jajek dolewamy porcjami olej, mąkę i resztę składników. Wszystko łączymy delikatnie łyżką. Na koniec dosypujemy jabłka i orzechy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy i pieczemy 40 min w 180° C. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. piekłam podobne ciasto jako jedno z pierwszych w życiu, jakieś 20 lat temu:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, że ja wtedy piekłam głównie murzynki.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly