Placek amerykański |
5 jajek
1,5 szkl. cukru
2 i 1/4 szkl. mąki
1,5 szkl. oleju
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżki cynamonu
3 łyżki kakao
garść grubo pokrojonych orzechów (może być, nie musi)
90 dag grubo pokrojonych w kostkę jabłek
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy powoli cukier wciąż miksując, następnie dodajemy po jednym żółtku. Do piany z jajek dolewamy porcjami olej, mąkę i resztę składników. Wszystko łączymy delikatnie łyżką. Na koniec dosypujemy jabłka i orzechy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy i pieczemy 40 min w 180° C. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
piekłam podobne ciasto jako jedno z pierwszych w życiu, jakieś 20 lat temu:D
OdpowiedzUsuńPamiętam, że ja wtedy piekłam głównie murzynki.
OdpowiedzUsuń