środa, 21 grudnia 2016

Uszka z kapustą i grzybami

Nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego w Wigilię bez domowej roboty uszek. Smakują zawsze tak samo dobrze. Być może dlatego, że jemy je tylko przeważnie raz w roku.
Uszka z kapustą i grzybami
Składniki:

2 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny, vegeta
olej rzepakowy

Wykonanie:

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy, studzimy, dobrze odciskamy oraz drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju rzepakowym z odrobiną vegety. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dusimy a pod koniec dodajemy łyżkę masła, sól i pieprz. Przepuszczamy je przez maszynkę. Wszystkie składniki łączymy razem, doprawiamy przyprawami, dolewamy kilka łyżek oleju, aby farsz nam się nie rozsypywał.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy kółka i nadziewamy niewielką ilością farszu. Zlepiamy pierożka i formujemy z niego uszko. Pozostało nam już tylko je ugotować w osolonym wrzątku. Uszka podajemy z gorącym  barszczem czerwonym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly